Få adgang til Love.dk

Opret din egen gratis profil og se mere på Love.dk!

Opret gratis profil

Boganmeldelser fra Læsehesten (39/41)


 (slettet)
(191) 20-07-2014 kl. 09:04

”Alfabethuset” af Jussi Adler-Olsen er en lang rejse gennem tid og sted. Hvad der skulle have været en kortvarig flugt bag fjendens liner, blev et spørgsmål om 30 års overlevelse, på hver sin måde, for bogens hovedpersoner. Lidt for detaljeret og langtrukkent beskriver forfatteren om menneskers evne til tilpasning under ekstreme forhold, i en krigstid og tiden derefter, og om et sjældent bånd mellem venner.

Bogen er lidt forudsigelig, men alligevel skal man lige læse den næste side og den næste, så man glemmer hurtigt sin egen tid og sted. Til trods for de mange fine anmeldelser, mangler der ligesom et eller andet i ”Alfabethuset”, men hvis man ikke har været i den tilstand, kan den vel heller ikke beskrives med de rette ord.

God fornøjelse. (slettet)
(192) 25-07-2014 kl. 12:29

Egentligt ville jeg slet ikke have købt og læst ”Drageløberen” af Khaled Hosseini, for jeg er led og ked af, at i hver fortælling, historie eller roman, dukker det grimme, respektløse og vanvidsramte monster op i form af religionen. Alligevel stod jeg med bogen i hånden og undrede mig over, hvordan noget så uskyldigt, som børns leg med drager overhovedet kunne forbindes med dette monster, og min nysgerrighed lagde derfor bogen i kurven til de andre varer.

I modsætning til andre bøger jeg har læst, fortæller ”Drageløberen” om tiden, før dette grimme monsters væsen og dominering. En tid, hvor der godt nok var klare grænser mellem mennesker, men alligevel respekt og medmenneskelighed til, og fælles bevarelse af såvel kultur, forskelligheder og plads til udvikling. Også derfor rammer det ekstra hårdt, når man læser, hvorledes en smuk spirende Warda (Rose) vokser op, for at udvikle sig til en giftig Sawsan (Lijlekonval).

Heldigvis frydes man over børns evne og lyst til, at overleve OG lege, at teenagers trods mod traditionerne OG nysgerrighed til forandring, i en tid hvor samvittighedsløse og ubarmhjertige voksne ledere slås om noget så banalt, som magt, noget som ingen alligevel kan eje. Selv ikke religionens ord kan kæmpe mod en leg, og et barns triumf ved, at løbe en drage op.

”Drageløberen” er desværre hurtigt læst, men lysten til alligevel, at læse bøger, hvor det grimme monster måske dukker op, er vendt tilbage. Lidt ligesom, at man kan tage legetøj fra et barn, men aldrig det indre legebarn.

God fornøjelse. (slettet)
(193) 26-07-2014 kl. 16:40

Khaled Hosseini formåede, med sin eventyrlige pen, at gøre mig mere nysgerrig efter, at læse endnu en af hans bøger. ”Under en strålende sol” er en smuk, uretfærdig og åndeløs bog, hvor man følger 2 kvinders liv fra fødsel til ægteskab. Den ene opvokset i isolation fra omverden, den anden i kærlig frihed.

Til trods for den store aldersforskel mellem dem, flettes deres skæbner sammen, og side om side følges de ad i en brutal isoleret verden, hvor deres styrker, mod og beskyttelse af hinanden dagligt sættes på prøve. Midt i den golde verden, velsignes de dog begge, igennem hinanden, med en lykke og kærlighed, som ingen kan tage fra dem. Forsvundet og opgivet kærlighed vender tilbage, og den største ofring ofres, for håbets og overlevelsens skyld.

Jeg glæder mig til, at læse den næste og sidste bog af Khaled Hosseini. Bare noget crap, at det er weekend, og biblioteket har lukket.

God fornøjelse. (slettet)
(194) 30-07-2014 kl. 08:07

Jeg forstår det ikke...Men det er måske fordi jeg er så heldig, at jeg er født i en verdensdel og land, hvor man ser på mennesket, fremfor kønnet.

”Tabte døtre” af Xinran, er fortællinger fra kinesiske mødre, der fortæller om det savn og de forvirringer de må leve med, efter de har ”skaffet” deres døtre af vejen, fordi de var piger. Bogen er skånselsløst, harmdirrende og grufuld, og hvis man selv er mor, føler man med disse mødre. Men, man sidder også og undrer sig over, hvorledes et samfund kan stå så meget i stampe, at religion og overtro den dag i dag, kan overtrumfe følelser og familiebånd. Lidt ligesom hvordan millioner af mennesker bare fulgte/følger deres bødler under krige. Igen, jeg forstår det simpelthen ikke...

Xinran sætter fokus på et meget stort tabu, med ”Tabte døtre” og en anden af hendes bøger ”Kinas døtre”. Jeg håber, at budskabet i bøgerne vil være med til, at trampe religion så langt i jorden og helst gerne under den, så kvinder, som de kinesiske mødre, kan vugge deres døtre og se dem vokse op, som mennesker.

God fornøjelse. (slettet)
(195) 01-08-2014 kl. 20:30

En bog er ligesom et træ. Hundredvis af blade og grene.

Da jeg skulle bestille den sidste bog af Khaled Hosseini, stødte jeg på andre bøger i samme genre. En af dem var ”Den stjålne vej” af Anne-Cathrine Riebnitzsky.

I bogen følger man en ingeniør, som har fået den umulige opgave, at bygge en vej i Afghanistan. En lille stærk dreng, som man ikke kan lade være, at føle med, trods hans mission. En modig kvinde, som sætter livet på spil, for udvikling og retfærdighed. De tre skæbner krydser hinanden undervejs i bogen, men det jeg hæftede mig mest ved var, hvor uvidende nutidens troende er i deres egen religion, historie og fortid. Selv om bogen er en roman, har jeg før stødt på denne uvidenhed, og ser den også afspejlet i dag.

”Den stjålne vej” får en til, at stille spørgsmål ved, om det mon nogensinde vil lykkes, at forene forhistoriske religioner og fremtidige udviklinger, når man ser på nutidens krige rundt om i verden i dag.

God fornøjelse.Love.dk anvender cookies til at optimere brugeroplevelsen og webstatistik. Læs mere om vores brug af cookies i Brugerbetingelser. Fjern besked.